BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »
Anda terlalu ceria dan gembira. Inginkan sesuatu yang bosan dan mampu menggugat keceriaan anda serta menyebabkan anda berasa bosan dan tidak bermaya. TAHNIAH~ Anda telah tiba di blog yang benar-benar bosan. Tahap kebosanan telah diiktiraf JKKK Tanah Malaya, Borneo Utara dan Kepulauan Timor Leste.

powered by nuffnang~

Friday, December 7, 2012

Kelate Deh~

:: AMARAN OLEH KERAJAAN MALAYSIA :: 
INI ENTRY LAMA. PASTIKAN ANDA BERSEDIA MEMBACA CERITA-CERITA BASI. SEBARANG MASALAH YANG TELAH, SEDANG ATAU AKAN TIMBUL TIDAK AKAN DILAYAN. PEMILIK BLOG PUN ADA MASALAH SENDIRI YANG TAK SETEL-SETEL LAGI.


Salam~

Dua tiga empat lapan bulan lepas aku berpeluang menjejakkan kaki ke Kota Bharu, Kelantan Darul Naim. Satu pengalaman yang menarik walaupun aku di sana hanya kurang dari 24jam (jadual pack wooo, nak balik Perak). Jadi salah satu tempat yang aku pergi kat sana adalah Restoran Chim Chum (klik untuk info lanjut) yang terletak di tepi sebuah jalan di negeri Kelantan. Alkisahnya begini.

Padilchan bersama-sama dengan supir Ted.

Ted (nama pemandu pelancong), "Maghi make deh~". 

Padilchan (nama pelancong), "Make?? Make ape???". Buat-buat tak paham. Bajet London sangat time tu. Haha~ 

"Makan la bodoh!!!" kata Ted dengan penuh sopan santun persis seorang Bangsa Melayu. 

"Owh, cakap la makan. Ok, nak makan kat mana??" jawab Padilchan dengan penuh ghairah keriangan. Makan dan makanan cukup untuk membuatkan nafsu makan aku bergelora.

"Kite g makan Chim Chum nak x??" tanya Ted.

"APA???? Chim Chum??? eh, tak pandai la aku nak makan Chim Chum Kum tu." jawab Padilchan.

"Tidak mengapa. Mari saya ajarkan." balas Ted.

**Bunyi opening music rancangan 5 rempah 5 rasa**

 Mula-mula kita sediakan radas dan bahan-bahan masakan seperti yang terdapat dalam rajah di bawah.

Kemudian panaskan seketul lemak haiwan yang hahal lagi baik (lemak ayam kot. aku rasa la, haha~) atas radas tersebut.

Setelah sekian lama, masukkan bahan-bahan tadi ke dalam radas tersebut.

Padilchan menunjukkan skill memasak kepada awam. Ingat pesanan ini, jangan campurkan makanan laut dengan makanan darat. 

Udang dan sotong hanya boleh berenang.

Lembu dan ayam hanya boleh buat tanning.  
  
Dengan sekelip mata, bahan-bahan tadi pun habis.
 
:: IKLAN :: Tengok lemak yang tadinya putih sekarang sudah menjadi hitam. Begitulah juga hati kita. Kalau sentiasa terdedah dengan hal-hal yang panas (panas di sini merujuk kepada perkara-perkara yang mungkar), hati akan menjadi semakin gelap.

Tapi ingat, walaupun makan secara bufet (lupa nak bagi tau, Chim Chum menyediakan makan secara bufet), kita sebagai Bangsa Melayu mestilah mengutamakan kesopanan dan kesusilaan ketika makan. Lihat buktinya yang Padilchan ni Melayu.

KEMAS, BERSIH dan LICIN~

Nasihat daripada Padilchan kepada semua. 
JANGAN MEMBAZIR!!! MEMBAZIR ITU SAHABATNYA SYAITAN

Sekian, melaporkan (tetiba~).

0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails